Wanneer je er aan denkt om nieuw glas in je woning te plaatsen is het altijd interessant om even de verschillende soorten beglazing op de markt onder de loep te nemen. Neem nu bijvoorbeeld gehard glas. Je kan er dan wel voor kiezen om te investeren in gewoon glas, maar gehard glas is zomaar even vijf keer sterker en bovendien stootvaster in vergelijking met enkel of dubbel glas. Gehard glas is dan ook speciaal vervaardigd om moeilijk te kunnen breken waardoor het de veiligheid in huis absoluut ten goede komt. Zou je ook graag nieuw en bovendien zeer veilig glas willen aankopen om te gebruiken in je woning? Lees dan snel verder en ontdek waarom kiezen voor gehard glas zo interessant is en welke kosten er precies aan verbonden zijn.
Inhoud van dit artikel
Hoeveel kost gehard glas?
Het is bij het aankopen van gehard glas altijd belangrijk om er rekening mee te houden dat er een onderscheid wordt gemaakt tussen de verschillende soorten die op de markt terug te vinden zijn. Gehard glas kan dan ook over een uiteenlopende dikte beschikken. Het voordeligste gehard glas beschikt over een dikte van 4 mm en kost ongeveer 45 euro per vierkant meter. Let op, niet alleen de dikte van gehard glas kan verschillen. Denk bijvoorbeeld ook maar eens aan de kleur van het glas evenals het feit of ze transparant of mat is. Ook speciale motieven kunnen er voor zorgen dat het kostenplaatje van gehard glas aanzienlijk de lucht in gaat. In ieder geval zetten we de standaard prijs van gehard glas even voor jou op een rijtje door middel van deze tabel:
Type kostprijs | Gemiddelde kostprijs |
Aankoopprijs gehard glas | Tussen 45 & 85 euro per vierkante meter |
Plaatsingskosten gehard glas | Tussen 45 & 75 euro per vierkante meter |
Hoe belangrijk is de dikte van gehard glas?
Veel mensen denken dat de dikte van gehard glas bijzonder belangrijk is. In de praktijk valt dat eigenlijk nogal mee. Hoewel ze zoals reeds eerder aangegeven wel een directe invloed heeft op het prijskaartje dat voor gehard glas wordt aangerekend is het zo dat vooral de productietechniek van belang is voor de daadwerkelijke sterkte van het glas. Gehard glas wordt gerealiseerd door het extreem verhitten van de glasplaat waarna een snelle afkoeling volgt. Op deze manier ontstaat zogenaamde trekspanning die er voor zorgt dat het glas zeer sterk en bovendien hard wordt gemaakt. Op deze manier wordt er voor gezorgd dat gehard glas in tal van uiteenlopende omstandigheden kan worden ingezet.
Gehard glas ‘mag’ breken
De veiligheid in je woning is als vanzelfsprekend van bijzonder groot belang. Wanneer je er voor kiest om gehard glas aan te kopen zal je merken dat de veiligheid echt naar een hoger niveau wordt getild. Er wordt dan ook vaak gezegd dat gehard glas eigenlijk ‘mag’ breken. Wat hier precies mee wordt bedoeld? Zeer eenvoudig. Gehard glas is zoals je eerder reeds hebt kunnen lezen immers stootvast. Ze is dus gemaakt om moeilijk te kunnen breken, maar ondanks het feit dat gehard glas vijf keer zo sterk is als gewoon glas is beschadiging altijd mogelijk. Gehard glas dat breekt kan in het slechtste geval in duizend stukjes uit elkaar spatten. Bij gewoon glas levert dit behoorlijke risico’s op, op lichamelijke verwondingen. Bij gehard glas is dat risico veel minder aanwezig. Hoe dat komt? Zeer eenvoudig. De glasscherven bij gehard glas zijn immers voorzien van veel zachtere randjes waardoor ze veel minder snel verwondingen zullen veroorzaken.
Vergelijken is besparen!
Gehard glas is zoals je ondertussen reeds hebt kunnen vaststellen niet bepaald goedkoop te noemen. Toch is het op relatief eenvoudige wijze mogelijk om te besparen op zowel het aankopen als de plaatsing van gehard glas. Het wordt namelijk altijd aangeraden om voor een dergelijke investering een offerte op te vragen bij verschillende professionele glaszetters. Zij kunnen je vervolgens een goed beeld geven van de mogelijkheden waarover je beschikt inclusief de gemiddelde kostprijs die er voor in rekening wordt gebracht. Door deze offertes met elkaar te vergelijken zal je merken dat je al snel een meer dan behoorlijke besparing kan realiseren. In het beste geval is zelfs een besparing mogelijk van zomaar even 40 procent! Zo wordt gehard glas alvast een behoorlijk stuk betaalbaarder.
Interessante bespaartips
Ligt de kostprijs voor het aankopen van gehard glas nog steeds te hoog voor jouw budget? Ben je omwille van deze reden dan ook nog op zoek naar enkele extra bespaartips? Geen probleem. Door rekening te houden met onderstaande bespaartips wordt er voor gezorgd dat jouw investering in gehard glas zomaar even nog voordeliger wordt.
- Kies voor een glaszetter uit de buurt. Indien je een blik werpt op de prijsopbouw van gehard glas wordt meteen duidelijk dat zo’n 5 procent van de kosten betrekking heeft tot de zogenaamde voorrijkosten. Dit lijkt misschien verwaarloosbaar, maar dat is het niet, in tegendeel. Wil je de voorrijkosten tot een minimum beperken of zelfs volledig kwijtraken? In dat geval is kiezen voor een glaszetter bij jou uit de buurt altijd een goed idee.
- Ga voor een beperkte dikte. Zoals reeds aangegeven op deze pagina is het een groot misverstand dat de dikte van gehard glas van cruciaal belang is voor de veiligheid van de beglazing. Toch zorgt een grotere dikte er voor dat het prijskaartje op niet onaanzienlijke wijze wordt beïnvloed. Kiezen voor een standaard dikte is dan ook meer dan voldoende wanneer je zeker wenst te zijn van veilig glas in je woning zonder dat je daarvoor een te hoog prijskaartje dient te betalen.
- Recht op kwantumkorting of niet? De laatste tip die we je kunnen geven is ook een zeer interessante. Zijn je buren eveneens aan het verbouwen en denken zij er ook over na om hun bestaande beglazing (deels) te vervangen door gehard glas? In dat geval kan het interessant zijn om de opdracht samen te verstrekken. Zo worden de voorrijkosten in ieder geval tot een minimum beperkt en bovendien kan er nog eens een extra korting op de totale kostprijs worden verkregen zonder dat er aan kwaliteit moet worden ingeboet. Als dat niet mooi meegenomen is!