Meer dan ooit is het vandaag de dag belangrijk om er voor te zorgen dat je huis zo optimaal mogelijk is geïsoleerd. Veel mensen investeren omwille van deze reden in doorgedreven isolatie voor hun woning, maar zien de beglazing over het hoofd. Nochtans is ook dit een zeer belangrijk onderdeel van je woning wanneer het aankomt op het beperken van het warmteverlies. Wanneer er in je woning nog gebruik wordt gemaakt van enkel glas of zelfs van dubbel glas kan het altijd interessant zijn om een investering in hoogrendementsglas te doen. Ben je dit ook van plan, maar wil je eerst graag een glashelder beeld hebben van de gemiddelde kostprijs die is verbonden aan hoogrendementsglas? Aarzel dan geen moment langer, lees snel verder en kom er alles over te weten op deze pagina.
Inhoud van dit artikel
Prijsopbouw
Hoeveel kost hoogrendementsglas?
De kostprijs die voor hoogrendementsglas wordt aangerekend is steeds afhankelijk van het type glas waarin wordt geïnvesteerd. We onderscheiden op dit vlak tegenwoordig tal van verschillende mogelijkheden, gaande van gewoon HR glas tot triple glas of HR+++ glas. Hoeveel er voor deze verschillende soorten beglazing precies in rekening wordt gebracht zetten we graag even voor jou op een rijtje door middel van onderstaande tabel.
Type hoogrendementsglas | Gemiddelde kostprijs |
HR glas | Ongeveer 75 euro per vierkante meter |
HR+ glas | Ongeveer 80 euro per vierkante meter |
HR++ glas | Ongeveer 85 euro per vierkante meter |
HR+++ glas | Ongeveer 125 euro per vierkante meter |
Het feit dat er aan HR+++ glas een zeer aanzienlijke kostprijs per vierkante meter is verbonden schrikt veel mensen af om te investeren in dit type hoogrendementsglas. Toch is dit eigenlijk nergens voor nodig, in tegendeel. Ondanks de hogere investering is het namelijk zo dat er ook een jaarlijkse energiebesparing wordt gegarandeerd van zo’n slordige 280 euro. Bij gewoon HR glas bedraagt de besparing ‘slechts’ 180 euro op jaarbasis, toch een kleine 100 euro verschil. Het spreekt voor zich dat deze besparing niet één keer, maar wel ieder jaar opnieuw kan worden behaald.
Keuzes die de kostprijs van hoogrendementsglas beïnvloeden
Ondertussen heb je zonder twijfel reeds een goed beeld van de standaard kostprijs die aan hoogrendementsglas is verbonden. Er is echter meer. Verschillende keuzes die jij als eigenaar van een woning maakt zullen namelijk de hoogte van het prijskaartje al dan niet negatief beïnvloeden. We hebben de belangrijkste keuzes op dit vlak alvast even voor jou op een rijtje gezet:
Keuze 1: Soort hoogrendementsglas
In eerste instantie is er natuurlijk het soort rendementsglas. Je kan er tegenwoordig voor kiezen om te investeren in gewoon standaard HR glas tegen een kostprijs van 75 euro per vierkante meter, maar het is ook mogelijk om te kiezen voor een duurdere variant. In het meest optimale geval opteer je dan ook voor het gebruik van HR+++ glas. Dit type beglazing staat er om bekend over de beste isolatiewaarde op de markt te beschikken waardoor de besparing op de energiefactuur ten allen tijde zo optimaal mogelijk is en blijft. Voor HR+++ glas wordt een gemiddelde kostprijs van zo’n 125 euro per vierkante meter in rekening gebracht, maar de besparing is er met 280 euro op jaarbasis dan ook naar.
Keuze 2: Nieuwe kozijnen of niet?
Vooral wanneer je beschikt over oude kozijnen met enkel glas dien je er bij stil te blijven staan dat het vervangen van je beglazing door HR glas er altijd voor zorgt dat ook het kozijn dient te worden aangepast of vervangen. Beschik je reeds over aangepaste kozijnen die over een sponning beschikken die geschikt is voor HR glas, maar is deze inmiddels beschadigd? Ook in dat geval kan het interessant zijn om van de gelegenheid gebruik te maken om je bestaande kozijn(en) te vervangen. Voor het vervangen van een kozijn wordt een gemiddelde kostprijs in rekening gebracht die is gelegen tussen de 750 en 900 euro per vierkante meter. In deze prijs is niet alleen de montage, maar ook de BTW inbegrepen.
Keuze 3: Een alternatief voor hoogrendementsglas?
Voel je er maar weinig voor om je bestaande kozijnen te laten vervangen omdat dit toch de nodige hinder en stof met zich meebrengt? Of is het omwille van een andere reden helemaal niet mogelijk om gebruik te maken van hoogrendementsglas in de aanwezige ramen? In al deze gevallen kan je er nog voor opteren om gebruik te maken van zogenaamde voorzetramen. Deze ramen worden zoals de naam reeds laat vermoeden voor de bestaande ramen geplaatst waardoor warme lucht een extra obstakel vindt op haar weg naar buiten. Het plaatsen van voorzetramen is evenwel alleen maar interessant bij enkel glas. Voor een dergelijk voorzetraam dient rekening te worden gehouden met een gemiddeld kostenplaatje van tussen de 125 en 165 euro per vierkante meter.
Interessante bespaartips
Ben je wel geïnteresseerd in het laten plaatsen van hoogrendementsglas in je woning, maar ben je toch een beetje geschrokken van het prijskaartje dat hieraan verbonden is? Ben je omwille van deze reden op zoek naar enkele interessante bespaartips die het mogelijk maken om een aantrekkelijke besparing te realiseren op het totale kostenplaatje? Wij zetten de interessantste bespaartips met betrekking tot het kopen van hoogrendementsglas graag even voor jou op een rijtje.
- Subsidie aanvragen voor hoogrendementsglas. Alle energiebesparende maatregelen die vandaag de dag worden uitgevoerd voor een woning worden financieel ondersteund door de overheid of door de stad of gemeente waarin je woonachtig bent. Dit geldt eveneens voor een investering die wordt gedaan in hoogrendementsglas. Door gebruik te maken van de subsidies die worden aangeboden kan er een meer dan aanzienlijk bedrag worden bespaard waardoor een investering in hoogrendementsglas meteen een behoorlijk stuk voordeliger wordt.
- Let op met de kozijnen. Zoals eerder op deze pagina reeds aangegeven is het altijd belangrijk om stil te blijven staan bij de zogenaamde sponning waar je kozijnen over beschikken. Deze sponning kan namelijk wel geschikt zijn voor dubbel glas, maar niet voor HR+++ glas. Dit glas beschikt immers over een aanzienlijk grotere dikte waardoor er aanpassingen aan de sponning en het kozijn noodzakelijk kunnen zijn. Hoewel dit op zich geen probleem is en perfect gerealiseerd kan worden brengt dit als vanzelfsprekend wel een bepaalde meerprijs met zich mee.
- Isoleren. Nog meer besparen op uw gasrekening? Isoleer dan uw huis en bespaar jaarlijks tot wel 700 euro! Lees meer op de website: isolatie prijzen.